1. YAZARLAR

  2. Ahmet Şükrü Kılıç

  3. Necip Fazıl'ı cücük zekasıyla yücelten adam Ümit Doğan!
Ahmet Şükrü Kılıç

Ahmet Şükrü Kılıç

Yazarın Tüm Yazıları >

Necip Fazıl'ı cücük zekasıyla yücelten adam Ümit Doğan!

A+A-

İşletme mezunu olan Ümit Doğan tarih alanında yayınladığı kitaplarda karşılıklı işletilmeye müsait bir mezbahaneye mendil açmış. Kurulan tabakhanelerde ham derileri bir türlü ne kuruyor ne de kokularını tüketiyor.

Mal bulmuş mağribi gibi ele geçirilen belgeleri mal pazarında kendi yandaşlarına pazarlaması bile insanın katlanabileceği bir durum değil.

Belgeyi yayınlamak aktarıcılıktır da yorumlamak zeka ister, akıl ister, namus ister, karakter ister, hasılı bütün bir şahsiyet ister.

Twitter hesabından Üstad Necip Fazıl Kısakürek’e ait belgeler yayınlamış. Belgelerin hepsi 1943-1947 yılları arasını içeriyor.

Tek parti dönemi. CHP iktidarı. Diyanet İşleri Başkanı Rifat Börekçi’nin aynı zamanda CHP Ankara İl Başkanı olduğu, CHP İl Başkanlarının vali oldukları bir parti geleneğinden bahsediyoruz.

Devleti CHP yönetiyor çünkü. Başka bir parti yok. Demokrat Parti’nin kuruluşu 1946, iktidar oluşu da 1950.

Ümit Doğan gibi kafaların kafası tarihin bu kısmına basmaz, kafalarını kaldırmak da istemezler, kaldırdıkları zaman kurdukları panayırın dağılacağını bilecek kadar cücük zekaları vardır.

Necip Fazıl Kısakürek 1943 Yılında CHP’den çıkaracağı “Büyük Doğu Dergisi” için 5.000 lira para istemiş. İstek mektubunda da diğer mecmualara ödeme yapıldığına dair atıflar var. CHP bu parayı ödememiş zaten, tarih araştırmacılığı yapılacaksa, CHP’den hangi yazarlar para almış, onları çıkarırsın. Laf da hazır, CHP bu parayı Necip Fazıl’a ödemediği için, Necip Fazıl sonraki süreçte CHP’ye düşman kesilmiş.

O dönemde CHP’li olmamak mümkün de değil, CHP’nin kapısından başka çalınacak başka bir kapı da yok. Oy pusulalarının bile muhtarlar tarafından evlere dağıtıldığı, oyların sandık yüzü görmediği, evlerden toplandığı süreci hikayeleştirmenin, dramatize etmenin de bir anlamı yok, başka oy verilecek parti de yok. Unutmadan seçmen seçimleri yapıldığını da söyleyeyim, seçmen seçimleri yapıldıktan sonra milletvekili seçimleri yapılabiliyordu. Cumhuriyet tarihinin ilk Seçim Yasası 14 Aralık 1942 tarihli Mebus Seçimi Kanunu’dur. Bu hikaye Demokrat Parti dönemine kadar devam etti.

Ümit Doğan, 2. olarak da Necip Fazıl Kısakürek’in Büyük Doğu Dergisi’nin 10. Sayısında “Atatürk Dirilecektir” başlıklı yazısını paylaşmış. “Atatürk’ü öven yazıları var” diye. O yazıyı da anlamamış, o yazı da Ümit Doğan gibi Atatürk simsarları için yazılmış bir yazı. Dirilecek olanın Atatürk değil, Atatürk üzerinden nemalanan kişileri Atatürk gibi birinin geldiğinde kılıçtan geçireceğini anlatıyor.

Ümit Doğan’ın paylaştığı 3. belge Necip Fazıl Kısakürek’in 1943 yılında CHP’den milletvekilliği için yaptığı müracaatı içeriyor. Demokrat Parti’nin kurucusu Adnan Menderes, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında 1931 yılında CHP Aydın milletvekili olarak seçildi, 1945 yılına kadar da CHP kimliğini taşıdı. 1945 Yılında CHP’den ihraç edilen arkadaşları Celal Bayar, Fuat Köprülü gibi isimlerle birlikte 1946 yılında Demokrat Parti’yi kurdu. Necip Fazıl Kısakürek’in 1943 yılında milletvekilliği için CHP’ye müracaat etmesinden daha doğal ne olabilir?

Ümit Doğan’ın yayınladığı 18 Şubat 1944 tarihli Başvekalet Basın ve Yayın Müdürlüğü’ne ait bir belge daha var. Büyük Doğu Dergisi’nin 10 ve 18 sayılarının incelendiğini, hakkında rapor hazırlandığını içeren bir belge. Daha Demokrat Parti kurulmamış, tek parti dönemi.

Necip Fazıl Kısakürek’in defaatle uyarıldığı halde, “Necip Fazıl Kısakürek tarafından İstanbul’da haftada bir yayınlanan (Büyük Doğu) mecmuasının 1 ilâ 9 uncu sayılarında; dinî propaganda, İslâmî propaganda, sonra da sömürgelerinde, dominyonlarında milyonlarca İslâm bulunan bir devletin politikasına dayanan bir hareket ve çabalama güttüğü evvelce arzedilmişti.” denilmekte. Üstü kapalı bir İngiliz bağlantısı kurulduğu dikkatten kaçmıyor. Raporun devamında, “Bu, din mayalı ‘bir oluşuma varma veya bir varışı oldurma’ bütün yazılarında bazan gizli bazan apaçık daima ön plandadır” yazıyor.

Büyük Doğu Dergisi’nin daha ilk sayısından itibaren bir hedefi olduğu, İslamcılık yaptığı bu belgeyle de doğrulanıyor.

Ümit Doğan’ın yayınladığı 6. Belge, Necip Fazıl Kısakürek’in 1947’de “Atatürk’e hakaretten yargılandığını” gösteren bir belge. O yargılamadan da beraat etmiş. İstiklal Mahkemeleri’ni aratmayan dönemin mahkemeleri bir hakaret olsaydı, canına okurdu herhalde. CHP İl Başkanlarının beraat kararını hazmedemeyen gönderilerini de yayınlamış, yargıya müdahale isteyen talepleri…

Ümit Doğan, Necip Fazıl Kısakürek’e Adnan Menderes’in örtülü ödenekten para verdiğini de söylemiş. O geleneği CHP başlatmış, çıkarılan dergiler için müracaatlar normal hale dönüşmüş, Necip Fazıl para almış da ne yapmış, Adnan Menderes’i ölesiye mi savunmuş, CHP iktidarı döneminde Büyük Doğu’nun kapağında İsmet İnönü’nün resmi “Devletin kulağı sağır”, Demokrat Parti döneminde derginin kapağında Adnan Menderes’in resmi “Yollar yapan yolunu bulamayan” başlıkları var.

O kadar ceberrut baskıya rağmen hem de tek parti döneminde varlık gösteren bir insanı, bu tür belgeler yüceltir ancak!

Mücadelesini yiğitçe kendi ülkesinde vermiş, hiçbir ülkeye kaçmamış, iltica etmemiş, zindanlarda yatmış, "Zindandan Mehmed'e Mektup" yazmış. 

Bir teşekkürü hakettin Ümit Doğan, iyi ki varsınız!

Önceki ve Sonraki Yazılar